LÄNSI-SUOMEN
VALJAKKOURHEILIJAT
RY

Tyhja2000x350

 

UUTISIA:

Jämi-MD 2018

Syksyllä 2017 istuttiin Jämillä treenien jälkeen tyypilliseen tapaan nuotiolle evästämään ja tuli siinä puheeksi, että olisi hienoa järjestää näissä maastoissa vähän erilainen kisa, kuin tavalliset sulanmaan kisat. Alusta asti oli selvää, että matkaa täytyy olla enemmän ja valjakot isoja. Siitä se ajatus sitten lähti; JÄMI MD. Idea heitettiin pöytään hallituksen kokouksessa ja ehdotus sai vihreää valoa. Pienen kypsyttelyn jälkeen konseptiksi muotoutui etappeina ajettava kisa. Sulanmaan kilpakärryt eivät soveltuisi tähän sellaisenaan ollenkaan, joten kisaan lähdetään mönkijöillä tai painavilla treenikärryillä. Tähän vuodenaikaan on vauhdit järkevää pitää matkaan suhteutettuna maltillisina ja jollain tapaa täytyi myös kilpailuvälineenä käytettävät pelit luokittaa, joten päätettiin, että 8-koiran luokassa laite painaa 200kg ja avoimessa 300kg.

Kyllähän se järjestelyporukkaa mietitytti, tuleeko ketään paikalle. Ja miten koko homma yleensä toimii. Päivästä tulee pitkä jne jne. Kisan ympärillä oli kuitenkin alusta asti hyvä pöhinä. Homma lähti lentoon, kilpailijoita alkoi ilmoittautua mukaan, paljon kiinnostuneita kyselyitä. Ja pitäähän jotain oheisohjelmaakin olla, kun pitkästä matkasta tullaan paikalle; perjantai-iltana pidettiin yhteistyössä Carelia Eastpointin kanssa eläinkuljettajakoulutus, johon moni kilpailijakin osallistui.

Hyviä yhteistyökumppaneita saatiin mukaan. Paikallinen safariyritys Jämi Maat tarjosi kilpailijoiden käyttöön lainamönkijöitä, jotka soveltuivat mainiosti kahdeksan koiran luokkaan. Majoitus- ja iltaohjelmakuviot saatiin järjestymään Jämikeskuksen kanssa. Kilpailukeskuksena toimi Reima Country Center, jossa suurin osa kilpailijoista majoittui, kilpailutoimisto ja luennot pidettiin alakerran kokoustiloissa. Lomahotellilla oli lounasta ja ala carte annoksia tarjolla. Palkintoja lähti sponsoroimaan HauHau Champion, Powerline Sleddogs ja Ikaalisten Neste. Riverside Husky tarjosi iltaohjelmaan livemusiikkia , trubaduuri Seppo Koivisto viihdytti porukkaa. Valokuvaaja Kimmo Virkki sai jälleen ikuistettua fiilikset upeisiin kisakuviin.

Täysin uudenlainen Jämi MD-kilpailu täytti siis odotukset ja keräsi reilun määrän koiravaljakoita uudelle tutuksi tulleelle kilpa-areenalle. Kilpailussa ajettiin 2 kilpaluokkaa, rajoitettu DR8 ja DRU avoin luokka. Rajoitetussa DR8 luokassa oli vähintään 200kg painoinen vedettävä kärry tai mönkijä, kun taas avoimessa DRU luokassa oli vähimmäispainona 300kg. Kisamatkana oli molemmilla luokilla 4 x 7,7 km ja nämä kierrokset tuli suorittaa 12 tunnin aikana. Startit ajettiin 2 minuutin lähtövälillä ja maaliin saapumisen jälkeen kilpailijat ilmoittivat seuraavista lähtöaikeistaan 15 min etukäteen tuomarille. Kilpailijoita oli DR8 luokassa 11 kappaletta ja avoimessa DRU luokassa 9 kappaletta. Kilpavaljakot muodostuivat X rotuisista risteytyskoirista ja seuraavista RNB-roduista alaskanmalamuutit ja siperianhuskyt. 

Lauantaina aamu alkoi kuivalla pikku pakkasella, joten kelien perusteella oli odotettavissa loistava kisaviikonloppu. Stake-out alue oli täyttynyt autoista ja koirankuljetuskärryistä ja koirien innokkaat äänet täyttivät Jämin lentokenttäalueen. Ensimmäisenä starttasi pitkät avoimen luokan DRU-valjakot klo. 10.01 ja niissä oli pääsääntöisesti 16 koiraa valjakossa. Rajoitetun koiramäärän luokka DR8 starttasi 10.30 heti DRU luokan jälkeen. Ensimmäisten starttien jälkeen 7,7 km uralla oli parhaimmillaan n. 220 koiraa, joten ohituksia ja kohtaamisia oli riittävästi. Kilpailupäivän aikana valjakot starttasivat tasaisin väliajoin kilpa-areenalta uralle. Koko kilpailussa startteja lähetettiin 73 kappaletta.

Pasi oli työstänyt kisaan hienon tulosjärjestelmän, jota käytiin seuraamassa näytöltä pitkin päivää. Nuotiolle kerääntyi porukkaa lämmittelemään ja paistamaan makkaraa, sekä odottamaan ja kannustamaan valjakoita maaliin. Ilta alkoi hämärtymään ja viimeiset startit ajettiin pimeässä otsalamppujen valossa.

DRU luokassa voittoon ajoi 14 koiralla Riku Setälä tasaisilla kierrosnopeuksilla kokonaisajalla 1.34.17,0 ja seuraavaksi tullut Raine Niemi jäi kärjestä 4 minuuttia ja 27 sekuntia. Kolmanneksi tulleen Kirsi Överstin ero kärkeen oli 27 minuuttia ja 8 sekuntia.

DR8 luokassa voittoon ajoi Jari Snåre kokonaisajalla 1.35.22,0 ja seuraavaksi tullut Ronja Snåre jäi kärjestä 2 minuuttia ja 39 sekuntia. Kolmanneksi DR8 luokassa tulleen Satumarja Stenmanin ero kärkeen oli 14 minuuttia 4 sekuntia.

Tapahtumasta tuntui tulevan paljon enemmän, kuin pelkkä kilpailu. Moni on kaivannut tämäntyyppistä tapahtumaa, jossa on aikaa myös jutustella kaikkien kanssa. Jämi MD toimii hyvin harjoituskisana talven pidemmille matkoille tähtääville kilpailijoille ja tarjoaa samalla riittävästi haastetta! Moni kilpailija toivoi kisalle jatkoa ja ilmottautuikin jo mukaan myös ensi vuonna.

L-SVU Crew kiittää kaikkia kilpailijoita handlereineen, talkoolaisia ja yhteistyökumppaneita!

 

Tyhja200x200image8Tyhja200x1

Kuvaaja: Kirsi Översti